hu en

GYÁRTÁS

Legfontosabb célunk, hogy vásárlóink igényeit maximálisan kielégítsük. Mindenkor figyelembe vesszük azokat a minőségi elvárásokat, amelyeket vevőink kérnek tőlünk. A minőség érdekében olyan donga alapanyagokat vásárolunk, amelyek Magyarország két legjobb termőtáján teremnek.

Célunk, hogy az Európai Kádárok Kft. által gyártott hordókban érlelt borok minősége megfeleljen a magas szintű fogyasztói igényeknek. E célok mind jobb megvalósítása érdekében kérjük és várjuk vásárlóink visszajelzéseit.

GYÁRTÁS

GYÁRTÁS

KOCSÁNYTALAN TÖLGY

A hordók alapanyaga a magyar kocsánytalan tölgy (Quercus petraea). A kocsánytalan tölgy termete a kocsányos tölgyénél valamivel kisebb. Koronája karcsúbb, ágai egyenesebbek. Levelei kis ékvállal (fülecskék nélkül), viszonylag hosszú nyéllel csatlakoznak a hajtásokhoz, makkjai viszont szinte ülők. Kérge erősen repedezett; bordáinak lefutása viszonylag folyamatos. Hajtásai szürkések, néha kis bordópiros árnyalattal. A tölgyek hagyományos kártevőinek lényegesen jobban ellenáll, mint a kocsányos tölgy.

Fontosnak tartjuk, hogy a hordók mindig azonos ízvilágúak legyenek, ezért a tölgyfát kizárólag a Zemplén hegység két erdészeti egységétől és a Mecsek hegység két erdészetétől vásároljuk. Magyarországon ezekben az erdőkben olyan kiváló minőségű tölgyek találhatóak, amelyek teljesen egyenértékűek a világon legnevesebbnek számító francia tölgyekkel.

MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK

I. osztályú, sűrű szövetű, csomó- és fahiba mentes, legalább 360 mm átmérőjű rönk. A tölgy rönkök kitermelése kizárólag a vegetációs időszak befejezése után, november közepétől március végéig tart.

A kitermelt tölgy rönkök átvételét évtizedes kádáripari tapasztalattal rendelkező szakemberünk végzi, darabonkénti átválogatással. Az erdészetekkel kiváló kapcsolatot alakítottunk ki. Az ott dolgozó erdészeti szakemberek az évek során megismerték igényeinket, és azt igyekeznek maximálisan kielégíteni.

GYÁRTÁSI FOLYAMAT

DONGA KÉSZÍTÉS

A szakembereink által gondosan kiválogatott és átvett rönköket megfelelő méretre daraboljuk. A feldarabolt rönköket ék segítségével szálirányban felhasítjuk. A hasítás során ügyelünk arra, hogy a szálszerkezet ne sérüljön meg.

A hasítás után eltávolítjuk a kérget, a szíjácsot és a bél anyagát, mely után megmarad a fának az a része, amelyből a legjobb donga készül.


ÉRLELÉS

Az elkészült dongát egyesével átvizsgáljuk, majd egymástól kellő távolságba elhelyezve raklapra rakjuk. Egy raklapra 0,5m3 dongát rakunk. A raklapokat szilárd burkolatú nyitott tárolótérre rakjuk.

Az így elhelyezett donga megfelelően szellőzik, és természetes úton érlelődik. Az érlelés ideje alatt a fanyar ízt adó tanninok, észterek a fából kiáznak. A káros anyagok kiázását - különösen a száraz időjárási periódusokban - locsolással segítjük. Az érlelés időtartama minimum 36 hónap, de vásárlóink kérésére az érlelés időtartamát igény szerint meghosszabbítjuk.


HORDÓ GYÁRTÁS

Az érlelési idő eltelte után a dongát ismételten átválogatjuk, majd német és olasz kádáripari gépek segítségével elvégezzük a megfelelő megmunkálást.

A munkaabroncsba összerakott dongákat saját faanyag égetésével hajlítjuk és pörköljük. A pörkölést mindig ugyanazon szakemberek végzik az állandó minőség érdekében.

Az így elkészült hordót külsőleg megmunkáljuk, majd galvanizált acélabroncs kerül a munkaabroncs helyére.
TESZTELÉS

A gyártási folyamat legfontosabb része, a hordó tesztelése. A tesztelést 0,3-0,5 bar nyomású levegővel végezzük. A kész, és megfelelő minőségű hordók szállítás előtti tárolása megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú raktárban történik.Szállítás előtt a hordókat zsugorfóliával csomagoljuk.

Hírek

RÓLUNK

Palotabozsokon és annak környékén a hordógyártásnak évszázados hagyományai vannak, ezért sikerült olyan szakembergárdát összegyűjteni, akik szaktudásukkal és szorgalmukkal képesek a magas minőségű munkát végezni.

A kádárüzemünkben dolgozó emberek munkáját évtizedes tapasztalatokkal rendelkező kádár és borász szakemberek segítik.